Categories
AZIË MYANMAR

Myanmar: geen massa toerisme maar vriendelijke zwaaiende mensen, prachtige natuur en ontelbare pagoda’s!

image

Na de grens te hebben overgestoken, miljonair te zijn geworden met monopoly geld en ons gewaagd te hebben aan de lokale keuken, waren we klaar om onze reis door Myanmar echt te beginnen! We boekten samen met een Engelsman die al 15 jaar in Chiang Mai woonde een minivan naar het volgende dorpje Hpa-an. Volgens het hotel ging de manager daar ook heen, dus konden we (tegen betaling) met hem mee rijden. Vol goede moed stonden we allemaal om 9 uur klaar… Maar al snel bleek dat het hier in Myanmar er iets anders aan toe gaat dan in Thailand(hier bleek iedereen tot onze verbazing mega op tijd te zijn) Onze chauffeur kwam een half uurtje later gezellig aangereden en bleek zeker weten niet de manager te zijn maar een jochie van een jaar of 20 dat geen woord Engels sprak, so far so good haha! Gelukkig hadden we lekker veel ruimte en reed de jongen in een splinternieuwe auto met automatisch dichtgaande deuren (bleek nadat ik een minuut probeerde de deur te schuiven, oeps). Toen we eenmaal dachten dat we onderweg waren, bleek dat er eerst nog een stop moest worden gemaakt. De hele kofferbak werd van top tot teen vol gepropt met dekbedden! (beetje overdreven aangezien het 40 graden is) En na een stop van 45 minuten gingen we eindelijk verder. Onderweg zagen we hoe mooi Myanmar is! Het landschap zoveel ruiger en ongerepter dan Thailand, echt prachtig! We reden door de bergen en over wat hun noemden een ‘nieuwe’ snelweg die af en toe eerder deed denken aan de weg naar iemands erf, maar goed haha! Onderweg werd er nog een lifter, die in de middel of nowhere stond, naast ons gepropt en maakten we een stop bij een Birmees restaurant waar je voor 1,5 euro de grootste maaltijd ooit kreeg. Tijdens deze stop kwam ik er al snel achter hoe vriendelijk de Birmese mensen zijn en hoe weinig ze toeristen zien. Zo werden tijdens het eten maar ook in Myawaddy regelmatig aangestaard of naar ons gezwaaid waarbij wij zo goed mogelijk hallo in het Birmees terug zeiden. (Dit vinden ze overigens echt de bom want ze zijn gelijk super blij en dat komt geloof ik niet omdat we het fout zeiden haha). Maar ook toen ik naar de toilet was geweest was er gelijk een man die hielp met het wassen van m’n handen uit een ton omdat de kraan het had begeven, niet omdat ze iets van je willen maar gewoon zo vriendelijk zijn! Na een rit van 3 uurtjes kwamen we aan in HPa-an, een prachtig dorpje aan de andere kant van een berg. Onze reisgenoot had al een hotel geboekt die goed scheen te zijn en goedkoper was dan degene die wij gevonden hadden. Dus gingen ook wij dit hotel bekijken, die inderdaad erg goed was!

imageHet kleurrijke leven op straat!

Na wat afkoeling te hebben gezocht in onze kamer met airco besloten we het stadje te gaan ontdekken. Omdat onze Deet op was en ik panisch ben geworden voor muggen besloten we de supermarkt op te zoeken. Deze bleek uiteraard gesloten te zijn omdat ze oud en nieuw voor het gemak gewoon 10 dagen vieren (serieus, doe even gewoon). Na wat drinken op een lokaal terras (hier houden ze van dichtbij de grond zitten dus denk aan mini tafeltjes met mini krukjes) kwamen we onze reisgenoot Mark weer tegen waarmee we de rest van de stad ontdekten. Zo klein als HPa-an is, zoveel was er te zien! Zo bezochten we een prachtig meer met uitzicht op een berg, liepen we langs de rivier met ondergaande zon en zagen we de pagoda waar de rivier en ondergaande zon nogmaals konden zien! Bij de pagoda was niet zo zeer het uitzicht, maar meer ikzelf de attractie aangezien ik met een stuk of 15 kinderen op de foto moest haha! Ik vond het net zo leuk als alle kleine kindjes, zooooo lief waren ze!

imageNieuwe vriendjes! En ja ik draag een roze handdoek aangezien m’n schouders bedekt moesten zijn en ik m’n eigen doek vergeten was haha! (zat ook een leuk kinderachtig stiksel op om het af te maken!)

Na het centrum van HPa-an te hebben ontdekt en gezellig wat biertjes te hebben gedronken met Mark moest er ook gegeten worden. Dit bleek iets meer uitdaging te zijn als verwacht want vanwege het nieuw jaar was maar 1 restaurant geopend en daar moest het hele dorp terecht. We waren gelukkig nog net op tijd en konden kiezen uit twee overgebleven gerechten. De keuze was of kip met heel veel botten of varken met heel veel vet. Ik koos maar voor het eerste haha! Het restaurant staat bekend om zijn bijgerechten waarbij we er dan ook een hele hoop van kregen. Een groot gedeelte bestond uit heel pittig eten en het ander gedeelte uit iets met vissaus, feest haha! De komkommer die er ook was had ik me snel toe geëigend! Gelukkig was het best te eten, al zal het bij mij niet in mijn favorieten lijstje komen. Afgezien van het eten zelf, bleek ook hier het verschil tussen Myanmar en Thailand. Het land is een stuk minder ontwikkeld met als gevolg dat we een deel van onze maaltijd in het pikkedonker doorbrachten, wat ook wel weer grappig was!

imageMooie tour met bijzondere pagoda’s!

De volgende dag boekten we een mega goedkope toer ( €3,90 per persoon) waarbij een tuk tuk chauffeur ons de hele dag alle mooiste grotten en tempels zou laten zien! We bleken de tour samen met drie jongens uit Bangladesh te hebben geboekt die in Myanmar woonden, dus ons ook wat achtergrond informatie konden geven! Eenmaal aangekomen bij de eerste grot bleek dat we deze met blote voeten moesten betreden aangezien het ook een tempel was. Dus daar liepen we met blote voeten tussen de vleermuizenpoep, weer een ervaring rijker…De grot bleek mega groot te zijn met aan het einde ( waarbij omhoog klimmen nodig was, niet echt gemakkelijk een lange rok aan) een uitzicht vanuit de berg over het platteland heen, zoooo mooi!! Zo goed geregeld en veilig Thailand was, zo anders was deze grot. Een gids was niet nodig. Het was belangrijk om het witte touwtje te volgen en grote diepe gaten waren niet afgezet, goed oppassen dus! (niet dat er overal licht was uiteraard haha) Onze nieuwe vrienden bleken nogal graag foto’s te maken… van ons… Waarbij we zelfs aanwijzingen kregen als in leg je hand op de rots, oke vooruit dan maar.. ( ik dacht vooral houd je in Lotte haha) Mocht je deze willen zien ik ben een stuk of 1000x getagd en er zijn ook foto’s van mij alleen op zijn fb terug te vinden haha ( gelukkig hebben we er ook mooie foto’s aan overgehouden!) Naast deze en nog een aantal andere grotten bezochten we ook een grot met aan het einde een prachtig meer waarover je een boottocht kon nemen. Dit deden wij in de hoop dat de boot ons ook weer bij de ingang en onze slippers zou brengen aangezien we al een hele tijd aan het wandelen waren… Nou mooi niet dus… Wat er gebeurde was dat we leuk midden in de bosjes uit de boot konden klimmen om op blote voeten over super hete, scherpe stenen terug te lopen voor ongeveer 45 minuten. Ik dacht echt dat ik dood ging en twijfelde om gewoon een bestaan bij de grot te beginnen. Op de één of andere manier heb ik 1000 keer zoveel zenuwen in mijn voeten als anderen die vrolijk ( oké wel een beetje moeilijk en pijnlijk) over de rotsen liepen. Heel even overwoog ik om zoals een local chips zakjes, die langs de weg lagen, om m’n voeten te binden maar dit ging me toch net iets te ver… Na ongeveer 30 minuten, 16 eeltlagen verder en een verdrietig gezicht gaf Guido mij het verlossende woord….. Okeeeeeee ik draag je wel! Dus daar ging ik als een klein kind op zijn rug voor het laatste stuk. De locals hadden de grootste lol en kleine kinderen gingen stiekem filmend naast me lopen (ook toen ik eraf was om mij door het stof te zien gaan haha, tot zo ver de goede kant van het boeddhisme haha!) Naast de grotten bezochten we een aantal mooie pagoda’s waarvan er eén op een uitstekende rots in het water was gebouwd, zo bijzonder!

image Heel blij, haha!

Omdat we de volgende dag alles wel hadden gezien namen we de boot naar het volgende stadje Mawlamyine. Hierover de volgende keer meer! Deze keer iets sneller hoop ik, internet is hier een luxe haha! Hieronder nog meer foto’s van onze tijd in Hpa-an!

imageEen local aan het werkimageEen kickbox partij waar het hele dorp vooruit gelopen was! Het verschil was alleen wel dat er zonder handschoenen en bescherming gevochten werd…imageOp het meer bij de grotimageMonikken die in de vroege ochtend langskomen voor een donatie ( kan ook voedsel zijn zoals rijst)imagePrachtige pagodaimageOok aapjes waren weer volop aanwezigimageSuper gaaf uitzicht vanuit de berg over het platteland!imageGrotten waar je uren door kon dwalenimageÉén van de pagoda’s voor de grot imageOp naar het restaurant gezellig naast de kippen! Is dit wel een taxi?!imageMooi uitzicht vanaf de pagoda over de rivier!imageDe ‘haven’ van Hpa-an!

22 replies on “Myanmar: geen massa toerisme maar vriendelijke zwaaiende mensen, prachtige natuur en ontelbare pagoda’s!”

Een mooi verhaal over jullie avonturen Lotte. Jullie zijn wel heel erg ver als de zelfs de kippen al meer botten hebben als thuis? De foto’s zijn prachtig! Veel plezier verder op reis en groeten aan Guido ( niet weer op zijn rug gaan zitten hoor!)kus papa❤️

Wat weer gezellig geschreven, we genieten echt mee. Wat weer een pra c htige foto’s vooral die van Guido in de grot geschikt voor een vergroting in de kamer tegen een lange muur. Ik zeg ook maar wat hoor. Kijken weer uit naar de volgende blog. Is Guido zijn rug een beetje hersteld nadat jij er op gezeten had.
Jongelui maak ve d l plezier en geniet volop, tot de volgende schrijven.
Groetjes van ons

Dankjulliewel!!
Ja we hebben gelukkig een heel fijn fototoestel waardoor het maken van mooie foto’s makkelijk gaat! We gaan er zeker later ook één of meerdere ophangen! De keuze zal wel lastig zijn denk ik!
Haha Guido is er weer helemaal bovenop gekomen dus nu weet ik zeker dat het nog wel een keertje kan als het nodig is?!
Dat doen we zeker!

Liefs Lotte en Guido

Zo hey…. weer een leuk verhaal en 1e avontuur op jullie nieuwe locatie. Geweldig genoten weer van je blog. ik zie het gwn voor je wanneer je iets beschrijft hahaha heerlijk. Zo zie ik bijv hoe heel het dorp uitloopt naar die ene restaurant, hoe je door de vleermuizenpoep loopt op blote voeten bahbah….. hoe pijnlijk het kan zijn om op jullie blote voeten op hete aarde en scherpe dingen moeten lopen…. auw auw auw… en hoe nobel Knight Guido is en je draagt!! TOPPER!!! Geweldig. Die kickboks wedstrijd… zonder handschoenen en beschermers……???? Wojoooo bikkels!!!

Geniet maar lekker verder en ik kijk uit naar het volgend avontuur.

Liefs

Knuffxxx en Boks

John

Dankjewel!!
Super leuk om te horen dat je het echt voor je kan zien! Jaa goed he van Guido! Hij is mij gelukkig nog niet zat haha!
Ja die kickboks wedstrijd was echt absurt, ze zaten ook echt helemaal onder de littekens!
Dat komt helemaal goed!!

Liefs Guido en Lotte

Hoi Guido en Lotte,

Wederom een leuk verhaal met prachtige foto’s (moeten jullie iets mee doen, reisgids Lonely Planet?).
Ik heb het idee dat het daar altijd mooi weer is 😉
Veel plezier en groetjes van ons allemaal,

Dikke smok familie uut Middelburg.

Dankjulliewel!!
Ja inderdaad dat zou nog niet zo’n verkeerd idee zijn! We hebben ook echt zoveel foto’s dat ik vaak niet eens kan kiezen welke foto’s ik zou plaatsen!
Haha ja dat is ook zo we hebben een paar dagen geleden voor het eerst regen en onweer gehad maar dat duurde ook maar 2 uurtjes al was het wel gelijk heel erg! Voor de rest is het ongeveer elke dag 35-40 graden!

Groetjes en een dikke smok terug!!

Ik zit heerlijk in mn zelf te schateren om deze prachtige en komische belevenissen van jullie. Wat kan je geweldig schrijven Lotte! Of we er zelf bij zijn. Kijk alweer uit naar je volgende blog! Dikke kus van Lil

Dankjewel!! Haha leuk om te horen dat jullie met ons mee kunnen genieten! Nog even en dan gaan jullie zelf ook lekker op vakantie!!

Dikke kus Guido en Lotte

Haha je schrijft zo leuk dat ik het helemaal voor me zie. Maar goed dat je alles opschrijft want jullie beleven en zien zoveel. Want dit kun je nooit allemaal onthouden……. Fijne tijd en groetjes.
Ellen xx

Dankjewel, leuk om te horen!! Ja dat is zeker waar, het soms bijna amper bij te houden omdat we zoveel beleven!

Dankjewel!!

Liefs Lotte en Guido

Hartstikke leuk dat jullie genieten van al het nieuwe en volgende keer gewoon je slippers of schoenen in je tas stoppen groetjes Janneke

Het klinkt allemaal super! Je schrijft echt heel leuk Lotte en de foto’s zijn prachtig! Geniet ervan! Ik blijf jullie volgen 🙂
Liefs Jessie

Dankje!!
Ja we hebben het ook echt super zo lekker om gewoon niks te plannen en alles te bezoeken wat ons leuk lijkt! Als mis ik jullie wel hoor!!❤️
Dankjewel!!

Liefs Lotte

Opnieuw is het genieten van jullie verhalen!
Guido, wat ben je galant geworden! Lotte kan zomaar je rug op! ?
We kijken uit naar het vervolg.

Ja lieverds wat moeten wij er nog aan toevoegen. We lachen om jullie prachtige belevenissen en de manier waarop het geschreven wordt. Een leuk moment, iedere keer weer. Liefs van ons.

Grappig is dat he, dat je in Myanmar het gevoel hebt miljonair te zijn of heel beroemd. Niet alleen door het geld, maar ook doordat echt iedereen naar je zwaait. Dit was een aantal jaar terug zo, maar is dus blijkbaar nog steeds zo. Leuk om jullie ervaringen in dit bijzondere land te lezen.

Hi Yvonne!

Ja echt zo leuk!! Vooral in het zuiden van Myanmar hadden we dat, zo leuk! In de grote steden merk je wel dat ze het al wat meer gewend zijn maar nog steeds zijn de mensen zo vriendelijk! We merken dat vooral in de hostels waar ze je heel graag willen helpen met van alles en nog wat!

Groetjes Lotte en Guido

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *